Dag 11, Even tot 10 tellen. - Reisverslag uit Sculeni, Moldavië van leersum4moldavie2019 - WaarBenJij.nu Dag 11, Even tot 10 tellen. - Reisverslag uit Sculeni, Moldavië van leersum4moldavie2019 - WaarBenJij.nu

Dag 11, Even tot 10 tellen.

Door: Sophie en Chantal

Blijf op de hoogte en volg

23 Juli 2019 | Moldavië, Sculeni

Onze dag begon weer met gebakken eieren en vette worst. Een combinatie waar niet iedereen 08:00 in de ochtend over te spreken was, maar wel een goede start van de dag. Tenminste dat dachten we.

Verassend genoeg was de kraan voor het hijsen van de buiten trap op tijd . We gingen vol goede moed aan de gang, en het eerste deel van de trap werd omhoog gehesen. Deze goede moed veranderde al snel in een tragedie want je raad het al, de trap paste niet op de pilaren waar wij gelukkig pas een week mee bezig waren geweest. En met “niet passen’’ mag je gerust zo’n 40 centimeter per pilaar aan meetfouten voorstellen, opgemeten door onze fantastische projectontwikkelaar: dominee Radu. Radu is naast dominee en projectontwikkelaar ook de plaatselijke kapper van het dorp, zijn meetkunsten zijn ook terug te zien in de scheve pony van zijn dochter.

Na lang hakken, boren en slopen van een groot deel van onze “op maat” gemaakte pilaren en kolommen en het ietwat aanpassen van de trap, paste het eerste deel van de trap na twee uur dan eindelijk op zijn plek. Hierna was het tweede deel van de trap aan de beurt die uiteraard ook niet paste. Hier volgde het zelfde proces van twee uur: hakken, boren en slopen. Zo “paste’’ dit deel van de trap dan eindelijk ook. Het hakken, boren en slopen werd trouwens alleen gedaan door plaatselijke bewoners, want dit is tenslotte hun specialiteit (vooral slopen). Dit resulteerde voor ons in heel veel koffie, koekjes, gegaap, houten billen en heel vaak tot 10 tellen en dit de hele ochtend.

Na de lunch, toen de trappen ‘’netjes’’ op hun plek lagen, konden we zelf weer aan de gang! We hebben een deel van de vloer onder de trappen beton gestort en een deel van de buitenmuur onder de trappen afgemaakt. Ook is er een opstap aan de onderzijde van de trap gemaakt. Daarnaast zijn de nieuwe muren binnen verder gestuct. Gelukkig dus toch nog enig resultaat na een hele lange ochtend.

Ook het kinderkamp begon wat moeizaam. Doordat iedereen geïnteresseerd wilde kijken naar het plaatsen van de trap, het busje helemaal vol lag met bouwmateriaal dat Radu even over het hoofd had gezien en een aantal deuren van het busje nu helemaal niet meer dicht konden (APK is hier niet van toepassing) liep het ophalen van de kinderen en dus de start van het kinderkamp iets uit. Zoals gewoonlijk was het kinderkamp ingevuld met, ochtendgymnastiek, sport en spel, bijbel les en knutselen.

’s Middags was het tijd voor huisbezoek. Het huisbezoek was erg voedzaam. Bij ontvangst kregen wij van de gastvrouw een dikke smakkerd op de wang. De vrouw was een half jaar weduwe, haar dochter was drankverslaafd en haar zoon woonde in Rusland en had ze al drie jaar niet gezien. Kortom: een aangrijpende achtergrond. We werden gevraagd plaats te nemen aan haar tuintafel die rijkelijk gevuld was met lokaal voedsel. Waaronder iets wat leek op een appelbeignet maar smaakte naar de dikke smakzoen die wij eerder op onze wang hadden gehad. Over de rest van het voedsel waren wij overigens goed te spreken. Ook mochten we haar tuin bekijken, gevuld met groentes en varkens. Bij vertrek vroeg de lieve vrouw ons nog eens terug te komen omdat zij zo vereenzaamd was.

We hebben de dag zoals gewoonlijk afgesloten met een heerlijk maal van Ira en kaartspellen.

PS. Wist je dat: schommelen voor 50+’ers een perfecte uitkomst bied in stressvolle situaties?

Passen....

Breken....

Nog eens passen....

Nog veel meer breken.......

En weer passen.....

• 24 Juli 2019 - 12:23

Ada Winters:

Zo wat een werk zeg en wat zal dat balen geweest zijn dat het niet paste:( Maar gelukkig toch nog goed gekomen! En het ziet er keurig uit. Het lijkt mij voor jullie ook wel bijzonder om erbij te zijn geweest toen de trap geplaatst werd. Je krijg dan toch een beeld waarvoor er zo hard gewerkt is de afgelopen dagen.
    Complimenten voor jullie allen!!!

• 24 Juli 2019 - 18:44

Wendy :

Wauw...nu krijg je resultaten te zien! Wat een werk....

• 24 Juli 2019 - 20:18

Francien:

De Dominee moet het toch echt bij preken en knippen houden, bouwvakker wordt het niet! Maar het past, mede dankzij jullie doorzettingsvermogen en harde zwoegen! Nu nog even de puntjes op de i, hoop dat dat minder stress oplevert!

• 25 Juli 2019 - 04:14

Evelyn Noltus:

Tjonge! Met enorm respect lees ik jullie verslagen
    Wat een prachtig beeld krijgen wij, thuisblijvers,
    van al het werk dat jullie doen. En van de vrolijkheid met de kinderen!
    Leuk ook met de video’s erbij! Dat voegt veel extra’s toe.
    Nog een paar dagen, en dan terug naar een bloedheet Nl in hittegolf.
    Waar een koud biertje vast heeeel lekker gaat smaken...
    Gelukkig vlogen jullie niet gister naar Schiphol want daar was het chaos door een storing.
    Heb het goed nog, goede afsluitende dagen en hartelijke groeten!
    Evelyn Noltus

• 25 Juli 2019 - 06:29

Loek Klootwijk:

Wat een werk, wat een werk! Maar uiteindelijk (met passen en meten wordt de meeste tijd versleten) een prachtig resultaat. Nu wordt het langzamerhand een echt gebouw met alle voorzieningen eraan vast. Hulde voor jullie.
    Ik heb nog wel een vraagje aan jullie: kunnen jullie Adrian ervan overtuigen, dat hij dat shirtje met nr.10 wegdoet en vervangt door De Ligt. Nr10 is vergane glorie......
    Nou nog de laatste loodjes en ik hoop dat die niet het zwaarst wegen, maar dat zal wel meevallen na die imposante trap.
    Nog even en dan een goede thuisreis gewenst en je weer lekker laten verwennen door de luxe in jullie thuishuizen!!
    Ik denk wel, dat het trouwens hier warmer is dan bij jullie, maar dat went wel.
    Hart.gr.
    Loek

• 26 Juli 2019 - 12:26

Hessel:

Wat zijn jullie een toppers zeg en wat een werk hebben jullie verzet! Eerst buffelen om alles goed voor te bereiden en daarna met veel geduld de trap plaatsen. Dank ook voor de tip voor 50+ers, hebben jullie dit in de praktijk geleerd ;-). Hartelijke groeten namens het team van Livingstone

15 jongeren aan de slag voor een betere toekomst van kinderen in Moldavië! Voor de vijfde keer organiseert de Interkerkelijke Jeugdraad van de kerken in Leersum een vrijwilligersproject waarbij jongeren tussen 16 en 18 jaar in het buitenland een goed doel gaan ondersteunen. Met 15 jongeren en drie begeleiders wordt dan gebouwd aan de realisatie van een dagopvang voor kinderen (zie onderstaande foto’s voor een van de eerdere projecten). Om een inkomen te genereren zijn de ouders van kinderen vaak langere tijd in het buitenland. Kinderen worden daarbij veelal ondergebracht bij b.v. opa en oma of andere familieleden. Hierbij krijgen ze niet altijd de aandacht die ze nodig hebben. Lokale kerken spelen hierin een belangrijke rol. Zij richten vaak een dagopvang voor kinderen op, waarbij ze wat extra onderwijs krijgen, met een stukje extra sport en spel vermaakt worden en eten krijgen. Veelal is dit uiteindelijk een opmaat naar een studie waarmee deze kinderen een betere toekomst tegemoet gaan. Ook het project waar wij aan gaan werken is een project dat door de lokale kerk is geïnitieerd. Moldavië is een zeer arm land en dit project kan alleen worden gerealiseerd met behulp van donaties en inzet van mensen.

Actief sinds 20 Juni 2019